Verksamhet
Svensk biblioteksförening har i över 100 år arbetat för att stärka och utveckla bibliotek i Sverige. Vårt mål är att säkerställa att biblioteken håller högsta kvalitet och att deras viktiga roll i samhället blir erkänd och stöttad.
Svensk biblioteksförening har i över 100 år arbetat för att stärka och utveckla bibliotek i Sverige. Vårt mål är att säkerställa att biblioteken håller högsta kvalitet och att deras viktiga roll i samhället blir erkänd och stöttad.
Svensk biblioteksförening anordnar och deltar i flera viktiga evenemang varje år för att stärka bibliotekssektorn, skapa dialog och driva viktiga frågor.
Under Almedalsveckan är vi på plats för att föra fram bibliotekens betydelse i den politiska debatten. Genom seminarier och möten med beslutsfattare driver vi opinion och påverkar bibliotekspolitiken på nationell, regional och kommunal nivå. 2025 arrangerar föreningen en heldag om bibliotek, Biblioteksarenan, på Almedalsbiblioteket. Här kan du läsa mer om Svensk biblioteksförenings närvaro i Almedalen 2025.
Under Biblioteksdagarna samlar vi bibliotekssektorn under Sveriges största konferens för de som jobbar med biblioteksverksamhet. Här träffas experter, beslutsfattare och praktiker för att diskutera aktuella frågor, dela kunskap och inspireras av föreläsningar och paneldiskussioner. Här kan du läsa mer om Biblioteksdagarna 2025.
På Bokmässan i Göteborg lyfter vi biblioteksfrågor genom seminarier, debatter och samtal. Vi samarbetar med andra aktörer för att synliggöra bibliotekens roll i samhället och aktuella kultur- och läsfrämjande frågor. Här kan du läsa mer om Bokmässan 2025.
Vi arrangerar konferensen Mötesplats Profession – Forskning vartannat år. Under konferensen samlas forskare och yrkesverksamma inom biblioteks- och informationsvetenskap för att utbyta kunskap och stärka samarbetet mellan forskning och praktik. Syftet är att främja kontakt och erfarenhetsutbyte mellan utbildning, forskning och biblioteksverksamhet.
Varje år delar föreningen ut Svensk biblioteksförenings utmärkelser. Priserna är unika eftersom pristagarna utses av bibliotekarier och experter. Genom utmärkelserna och den årliga prisceremonin vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek. Här kan du läsa mer om Svensk biblioteksförenings utmärkelser.
Svensk biblioteksförening erbjuder varje år ett antal stöd och stipendier för att stärka bibliotekssektorn och våra medlemmar. Därigenom vill vi stimulera internationellt utbyte, ge möjlighet till kunskapsdelning och inspirera till utveckling av biblioteksverksamheter i olika former. Här kan du läsa mer om våra stöd och stipendier.
För att möta medlemmarnas olika intressen och behov uppmuntrar Svensk biblioteksförening bildandet av expertnätverk. Nätverken växer fram utifrån medlemmarnas egna initiativ och engagemang, med stöd från föreningen, och täcker en rad olika specialområden. Dessa nätverk är till för att dela kunskap, stärka professionen och främja utvecklingen av bibliotekens arbete i Sverige. Nätverken erbjuder medlemmarna möjlighet att träffas och diskutera aktuella frågor, dela erfarenheter och arbeta fram gemensamma lösningar. De arrangerar möten, cirka 1–2 gånger per år, där medlemmar kan fördjupa sig i ämnen som berör deras arbete och intressen.
Christer Edeholt, Biblioteksutveckling Västerbotten
Svensk biblioteksförening har en stark internationell inriktning och arbetar aktivt för att stärka och utveckla global samverkan inom biblioteks- och informationsområdet. Genom medlemskap i organisationer som IFLA och EBLIDA bidrar föreningen till att främja bibliotekens roll både i Europa och globalt. Dessa samarbeten möjliggör kunskapsutbyte, påverkan på internationell biblioteksutveckling och stöd i frågor som upphovsrätt. Föreningen erbjuder även sina medlemmar möjligheter att engagera sig i internationella nätverk och ansöka om resestipendier för att delta i globala konferenser. Svensk biblioteksförening har även ett nära samarbete med biblioteksföreningar i de nordiska länderna. Genom gemensamma initiativ och erfarenhetsutbyten stärks bibliotekens roll i Norden. Samarbetet omfattar bland annat konferenser och politisk påverkan för att främja biblioteksutveckling i regionen. Här kan du läsa mer om vårt internationella arbete.
Svensk biblioteksförening står bakom Vecka17 – en nordisk temavecka som lyfter FN:s 17 globala hållbarhetsmål och bibliotekens viktiga roll i arbetet för en hållbar utveckling. Med biblioteket som nav uppmuntras lokalt engagemang, folkbildning och samverkan kring Agenda 2030. Genom utställningar, program och samarbeten visar biblioteken att ingen ska lämnas utanför i omställningen till en hållbar värld.