Stöd och stipendier

Svensk biblioteksförening erbjuder varje år ett antal stöd och stipendier för att stärka bibliotekssektorn och våra medlemmar. Därigenom vill vi stimulera internationellt utbyte, ge möjlighet till kunskapsdelning och inspirera till utveckling av biblioteksverksamheter i olika former. 

Stipendierna är också en del av vårt arbete för att stärka medlemmarnas kompetens och bidra till att biblioteken förblir innovativa och relevanta i en föränderlig värld. Oavsett om det handlar om att delta i internationella konferenser, driva projekt för utveckling av bibliotekens verksamheter eller fördjupa sig i ett specifikt ämne, är målet att stöden ska bidra till både personlig och professionell utveckling samt gynna bibliotekssektorn i stort.

Konferensstipendier för studenter 

Som studentmedlem har du chansen att söka stipendium för att kunna delta i Svensk biblioteksförenings konferenser. Till varje konferens delas upp till fem stipendier ut. I din ansökan anger du vilket färdsätt du planerar att använda. Ansökningarna bedöms utifrån föreningens Resepolicy. Vi uppmuntrar dig att välja ett resealternativ som ger så liten miljöpåverkan som möjligt. För stöd i valet av hållbart färdsätt kan du använda Konsumentverkets guide: Res mer hållbart.

Så här fungerar konferensstipendiet för studenter

Stipendiet ger dig kostnadsfritt deltagande i konferensen samt ett bidrag på upp till 1 500 kronor för att täcka resa och boende. Bidraget betalas ut i efterhand mot inskickade originalkvitton.

Har du frågor?
Kontakta Anna Lindahl, administratör.
E-post: anna.lindahl@svbib.se

Vem kan söka?

  • Du måste vara inskriven vid en svensk utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap.
  • Du behöver vara enskild medlem i Svensk biblioteksförening vid ansökningstillfället.

Hur söker jag?

Du kan ansöka när anmälan för konferensen har öppnat. Ansökan ska innehålla en kort motivering till varför du söker samt information om din utbildning. Vilka stipendier som går att söka ser du här på vår webbplats.

Ansökningsprocessen

  • Ansökningar skickas till Svensk biblioteksförenings kansli via e-post: info@svbib.se.
  • Kansliet avgör vilka ansökningar som beviljas. Besluten motiveras inte och kan inte överklagas.

Resestipendier

Svensk biblioteksförening erbjuder resestipendier som kan sökas vid två tillfällen per år, med syftet att fördjupa medlemmarnas kunskaper inom biblioteksområdet. Stipendierna är öppna för både enskilda medlemmar och institutionella medlemmar och är utformade för att underlätta deltagande i aktiviteter som bidrar till professionell utveckling. Stödet kan exempelvis användas för att täcka kostnader för resor, boende och andra utgifter kopplade till utbildning, studiebesök eller konferenser. Genom resestipendierna vill föreningen möjliggöra för medlemmarna att ta del av nya perspektiv, nätverka och få inspiration som stärker både den egna verksamheten och bibliotekssektorn som helhet. 

  • Ansökningsperiod för resestipendier våren 2025: 21 februari–30 mars.
  • Ansökningsperiod för resestipendier hösten 2025: 20 augusti–30 september.

Stipendiet betalas ut som en klumpsumma, och stipendiaten ansvarar själv för bokning av resor och övriga kostnader. Vid ansökan ska färdsätt anges, och föreningen bedömer detta enligt vår resepolicy. Vi förutsätter att resan genomförs med minsta möjliga miljöpåverkan. För stöd i valet av hållbart färdsätt kan du använda Konsumentverkets guide: Res mer hållbart. Vi rekommenderar även att du kontrollerar avbeställningsskydd och reseförsäkring. Om resan inte genomförs ska stipendiesumman återbetalas i sin helhet.

Skicka din ansökan till Svensk biblioteksförenings kansli via e-post: info@svbib.se.

Har du frågor kring resestipendierna?
Kontakta Anna Lindahl, administratör.
E-post: anna.lindahl@svbib.se

Inför din ansökan

  • Du kan ansöka om stipendiet för upp till 100 % av dina kostnader.
  • Stipendiet gäller för både inrikes- och utrikesresor. Välj färdsätt med lägst miljöpåverkan och motivera ditt val.
  • Ansökan ska innehålla en motivering och en budget för resan.
  • När stipendiet är tillgängligt att söka meddelas det på vår webbplats. Kansliet avgör vilka ansökningar som beviljas.
  • Besluten motiveras inte och kan inte överklagas.

Efter din resa

  • Efter resan vill vi att du reflekterar kring din resa i skriven form, som en reseberättelse/artikel, som vi publicerar på vår webbplats och eventuellt också i andra kommunikationskanaler. Skicka din text till oss senast en månad efter hemkomst.
  • Som stipendiat ska du vara beredd att berätta om resan i vidare sammanhang, muntligt och skriftligt, och det ska vara tydligt att Svensk biblioteksförening finansierat resan.

Resestipendier för internationellt engagemang

Här hittar du information om stipendier för dig som är aktiv i en internationell organisation. Som medlem i Svensk biblioteksförening kan du söka ett resestipendium för att delta i arbetet inom IFLA, LIBER och EBLIDA  eller annan internationell organisation. Kriteriet för att du ska kunna söka är att du har ett uppdrag inom organisationen eller konferensen som du söker stipendiet för. Det kan vara att du är med i en kommitté eller styrgrupp, eller att du ska medverka som talare på ett evenemang under 2025. Stipendiet är öppet för både enskilda medlemmar och anställda hos våra institutionella medlemmar.

Ansökan och hållbart resande

I din ansökan anger du vilket färdsätt du planerar att använda. Vi förutsätter att du väljer ett alternativ med så liten miljöpåverkan som möjligt, och ansökningarna bedöms utifrån vår resepolicy. Behöver du hjälp att jämföra resalternativ? För stöd i valet av hållbart färdsätt kan du använda Konsumentverkets guide: Res mer hållbart. När vårt resestipendium blir tillgängligt att söka, meddelar vi det på vår webbplats. Beslut om vilka ansökningar som beviljas fattas av kansliet. Observera att besluten inte motiveras och inte kan överklagas. 

Skicka in din ansökan senast den 31 januari 2025.
Till ansökan

Har du frågor?
Kontakta Anna Lindahl, administratör.
E-post: anna.lindahl@svbib.se

Vem kan söka?

Du som:

  • Är aktiv i Svensk biblioteksförenings och IFLA:s, LIBER:s eller EBLIDA:s arbete.
  • Är engagerad i en kommitté eller är inbjuden att medverka som talare på en internationell konferens.
  • Inte har möjlighet att få hela resekostnaden täckt på annat sätt.

Utbetalning och praktisk information 

  • Stipendiet betalas ut som en klumpsumma. 
  • Du ansvarar själv för att boka resor och täcka andra kostnader. Vi rekommenderar att du kontrollerar avbeställningsskydd och reseförsäkring innan bokning. 
  • Välj alltid ett färdsätt som innebär lägsta möjliga miljöpåverkan. 

Efter resan

Vi vill gärna höra om din resa! Som stipendiat förväntas du skriva en kort reserapport med dina reflektioner och erfarenheter. Rapporten publiceras på vår webbplats och kan också användas i andra kommunikationskanaler för att inspirera andra. 

Här kan du läsa mer om föreningens internationella arbete.

Sök pengar till en medlemsaktivitet!

Vill du arrangera en aktivitet för att stärka föreningsengagemanget? Som medlem i Svensk biblioteksförening kan du söka ekonomiskt stöd för att ordna aktiviteter som främjar engagemang och gemenskap inom föreningen. Vi uppmuntrar initiativ som skapar möten mellan medlemmar från olika verksamheter. Det kan handla om att starta ett lokalt nätverk, en läsecirkel, en inspirationsföreläsning eller en kväll där ni utbyter idéer och delar kunskap. Du kan välja att bjuda in medlemmar från närområdet eller arrangera ett digitalt evenemang som fler kan delta i. 

Viktigt att tänka på

Aktiviteten ska vara öppen för alla medlemmar i föreningen. Tyvärr kan vi inte bevilja stöd för aktiviteter som endast riktar sig till dig och dina kollegor på din arbetsplats. Aktiviteten måste genomföras under samma kalenderår som ansökan beviljas.

Ansökningsperioder 2025

  • Period 1: Sista ansökningsdag 15 mars 2025
  • Period 2: Sista ansökningsdag 15 september 2025

Har du frågor?
Kontakta Anna Lindahl, administratör: anna.lindahl@svbib.se

Till ansökan

Utvecklingsstöd 

Svensk biblioteksförenings utvecklingsstöd är till för att främja utvecklingsprojekt på bibliotek eller liknande institutioner. Sedan 2010 har vi delat ut stödet årligen, och det kan sökas av alla våra institutionella medlemmar. Svensk biblioteksförening erbjuder utvecklingsstöd för att stärka och utveckla bibliotekens arbete. Som institutionell medlem är ni välkomna att söka detta stöd, som kan användas för projekt eller för att utveckla den löpande verksamheten på bibliotek eller liknande institutioner.

Vad ska ansökan innehålla?

I ansökan beskriver ni det planerade arbetet, vilka resultat ni förväntar er och varför projektet är viktigt för bibliotekens utveckling i Sverige. Det är en fördel om projektets resultat kan bidra till föreningens påverkansarbete.

Prioriteringar 2025–2027

Styrelsen har beslutat att under åren 2025–2027 prioritera projekt som syftar till att öka samverkan mellan bibliotekstyper (nationellt eller internationellt) eller att utveckla verksamheten så att tillgängligheten ökar för användare med funktionsnedsättningar. Alla typer av bibliotek är välkomna att söka.

Läs Svensk biblioteksförenings vision!

Så ansöker ni om utvecklingsstöd

Vill ni veta mer om hur vårt utvecklingsstöd fungerar och hur det ska användas och redovisas? I våra regler hittar ni all information som föreningens styrelse vill att ni känner till. Institutionella medlemmar är alltid välkomna att höra av sig till kansliet om ni har några frågor eller funderingar.

Läs reglerna för utvecklingsstöd!

Har du frågor kring utvecklingsstödet?
Kontakta Karin Martinsson Stattin, medlems- och evenemangsansvarig: karin.martinsson@svbib.se