Internationellt samarbete

Svensk biblioteksförening har alltid haft en stark internationell inriktning. Enligt våra stadgar ska vi ”stärka och utveckla internationell samverkan inom biblioteks- och informationsområdet” – och det är ett uppdrag vi tar på största allvar. På den här sidan lyfter vi några av de internationella organisationer och samarbeten där föreningen är särskilt engagerade. Har du frågor eller vill veta mer om vårt internationella arbete?

Kontakta oss gärna! 

Kontakt

En jordglob med bokhyllor i bakgrunden.

EBLIDA – Bibliotekens röst på europeisk nivå

Svensk biblioteksförening är medlem i European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA) – en samlande kraft för föreningar och institutioner inom biblioteks- och informationssektorn i Europa. EBLIDA arbetar aktivt med frågor som upphovsrätt och licensiering, och deras arbete sker ofta i samverkan med LIBER och IFLA. Som en lobbyorganisation i Bryssel bevakar EBLIDA biblioteksfrågor och representerar alla bibliotekstyper på EU-nivå. Genom vårt föreningens medlemskap stödjer vi deras viktiga arbete och bidrar till att stärka bibliotekens röst i Europa.

Hur Svensk biblioteksförening arbetar med EBLIDA

EBLIDA stöttar sina medlemmar genom att ta fram material och underlag som kan användas i nationellt påverkansarbete. För oss är detta en värdefull resurs, särskilt i vårt arbete med att lyfta upphovsrättsfrågor.

Läs mer om EBLIDA på deras webbpats: www.eblida.org.

*

IFLA – Bibliotekens globala röst

IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) är den globala samlingspunkten för bibliotek, informationsspecialister och deras användare. Sedan 1927 har organisationen varit en stark röst för biblioteks- och informationsprofessionen och arbetar för att stärka bibliotekens roll i samhällsutvecklingen genom samverkan, innovation och kunskapsutbyte över nationsgränser. Svensk biblioteksförening har varit engagerad i IFLA sedan starten och fortsätter att aktivt bidra till dess arbete. Sveriges första riksbibliotekarie, Isak Collijn, var IFLA:s första ordförande – ett tydligt tecken på vårt långvariga globala engagemang.
Den internationella konferensen IFLA WLIC (World Library and Information Congress) är en central mötesplats för biblioteksvärlden och har hållits i Sverige vid fyra tillfällen: Stockholm (1930, 1990), Lund/Malmö (1960) och Göteborg (2010). Idag samlar konferensen över 3 500 deltagare årligen och är en viktig arena för kunskapsutbyte och utveckling inom bibliotekssektorn.

Läs mer om IFLA på deras webbplats: www.ifla.org.

IFLA:s uppdrag:

  • att främja och stödja tillgången till biblioteks- och informationstjänster av högsta kvalitet,
  • att öka förståelsen för värdet av välfungerande biblioteks- och informationstjänster,
  • att representera sina medlemmars intressen globalt.

IFLA och Svensk biblioteksförening

IFLA är en global och oberoende organisation som förenar bibliotek, informationsspecialister och användare världen över. Genom vårt medlemskap i IFLA, och tack vare våra engagerade medlemmar, bidrar Svensk biblioteksförening till att stärka den svenska bibliotekssektorns röst på den internationella arenan. Tillsammans kan vi påverka, driva frågor och forma framtidens bibliotek – globalt och lokalt.

Engagera dig i IFLA

Svensk biblioteksförening är idag medlem i IFLA:s samtliga sektioner, och våra medlemmar är aktiva i många av dem. Föreningens IFLA-medlemskap innebär därför att hela den svenska bibliotekssektorn tillsammans har en stor möjlighet till påverkan inom organisationen.
Som medlem hos oss har du möjlighet att engagera dig, framförallt i någon av sektionerna. Arbetet innebär professionell kontakt med kollegor från hela världen, utbyte av idéer inom strategiska områden och en chans att stärka både din egen kompetens och din organisation. Det ger möjlighet att marknadsföra svenska bibliotek internationellt, och också utveckla den egna biblioteksverksamheten.

Bli nominerad till IFLA:s sektioner

Som medlem i IFLA:s samtliga sektioner kan vi nominera våra enskilda medlemmar till sektionernas styrgrupper. När en nomineringsperiod är öppen informerar vi om detta på vår webbplats.

Ansök om resestipendier för internationellt engagemang

Som medlem i Svensk biblioteksförening, enskild eller anställd hos institutionella medlem, kan du söka resestipendium för att delta i IFLA:s eller liknande internationell biblioteksorganisations arbete. Här kan du läsa mer!

*

LIBER – en kraft för Europas forskningsbibliotek

Svensk biblioteksförening är stolt medlem i LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries), en ledande europeisk samarbetsorganisation för forskningsbibliotek och närliggande institutioner. Med över 400 medlemsbibliotek arbetar LIBER för att skapa bästa möjliga förutsättningar för forskning i världsklass.
LIBER driver påverkansarbete inom EU med fokus på centrala frågor som Open Access, öppna forskningsdata och upphovsrätt. Genom föreningens medlemskap bidrar vi till att stärka bibliotekens roll i dessa avgörande områden och påverka utvecklingen inom europeisk forskning och rättspolitik. 

Läs mer om LIBER på deras webbplats: www.libereurope.eu.

Engagera dig i LIBER:s arbetsgrupper

Arbetar du vid ett bibliotek som är LIBER-medlem? Då har du möjlighet att delta i någon av LIBER:s arbetsgrupper och bidra med din expertis. Läs mer om grupperna och hur du kan delta: LIBER’s working groups.

*

Starkare tillsammans – vårt nordiska samarbete

Svensk biblioteksförening har ett nära samarbete med våra nordiska motsvarigheter, något som stärker den gemensamma nordiska rösten i internationella sammanhang. Genom att arbeta tillsammans skapar vi bättre förutsättningar för biblioteksutveckling i hela regionen.
Representanter från de nordiska biblioteksföreningarna möts minst en gång per år för att dela idéer, erfarenheter och diskutera gemensamma frågor. I flera fall har vi också gått samman för att göra gemensamma ställningstaganden i viktiga frågor som påverkar bibliotekssektorn. 

Här kan du läsa vårt gemensamma uttalande där vi uppmärksammar det Nordiska ministerrådet på bibliotekens centrala roll i regionen: The Importance of libraries to make the nordig region safer.

Läs mer om de nordiska biblioteksföreningarna

Danmark
Danmarks biblioteksforening.
Danmarks forskningsbiblioteksforening. 

Finland
Finlands svenska biblioteksförening.
Suomen kirjastoseura/Finlands biblioteksförening. 

Island
Upplýsing. 

Norge
Norsk bibliotekforening.