Efter en pandemi och med rådande krig i Europa får försvaret en allt mer betydande roll i Sverige. Men vad ska egentligen biblioteken ha för roll i försvar och demokrati? Under Biblioteksdagarna 2025 hålls en programpunkt om bibliotek och försvar i Ukraina såväl som i Sverige.

– Jag tror att många vänder sig till biblioteken för att finna information, men också för lugn och trygghet. Den stora lärdomen från tidigare kriser är att man behöver vara medveten om att kriser kan, och kommer att, inträffa precis när som helst. Att vara beredd på olika scenarion gör oss alla bättre rustade för framtiden, säger Anne Skoogh, skolbibliotekarie på Internationella Engelska Skolan i Nacka Strand, Stockholm.

Tillsammans med Nina Brander Källman har hon skrivit en kandidatuppsats med titeln ”Är vi redo? Folkbibliotekens roll i kristid”. Under konferensen kommer Skoogh, tillsammans med Linda Wagenius, biblioteksutvecklare och projektledare vid Almedalsbiblioteket, att hålla i en workshop utifrån “Verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete”.

Anne Skoogh.
Anne Skoogh.

Skoogh menar att bristen på ett formaliserat uppdrag för biblioteken är ett hinder för att skolbibliotek fullt ut ska kunna ta en aktiv roll i beredskap och försvar av demokratin.

–  Kanske behöver man rentav backa till vad som är skolans roll, och hur skolbiblioteket kan vara en del av detta. Jag tror att man från bibliotekssektorns sida behöver ha en större förståelse för att skolbiblioteken ofta är mer ”skola” än ”bibliotek”, både organisatoriskt och personalmässigt, säger hon.

För att skolbiblioteken ska vara rustade inför framtida kriser är det viktigt att gemensamt diskutera om hur man bemöter unga i kris, menar Skoogh.

– Arbetet vid skolbibliotek skiljer sig från andra biblioteksformer i det att man hela tiden arbetar med barn och unga, som kanske har särskilt svårt att förstå och hantera samhällskriser. Jag tror att det arbetet i första hand behöver ske på varje skola, med lärarkollegor och skolledning, säger Skoogh.

”Vi behöver tänka tanken att det kan bli krig”

Linda Wagenius menar att det är viktigt att folkbiblioteken får ett formaliserat uppdrag som samhällskritisk verksamhet inom kommunen för att hävda verksamheten i en situation av höjd beredskap.

– Det är viktigt att få öva utifrån sin kontinuitetsplanering, inte minst för att stärka den mentala beredskapen. Vi behöver tänka tanken att det kan bli krig och visualisera hur det skulle kunna drabba oss på ett personligt plan och därefter fundera på vad det innebär för organisationen, säger hon.

Linda Wagenius.
Linda Wagenius.

Linda Wagenius menar att folkbiblioteken behöver se till att få de resurser som krävs från sina huvudmän för att därmed kunna upprätthålla sin prioriterade verksamhet. En annan viktig aspekt, menar Wagenius, är att bibliotekssverige måste planera för att gemensamma bibliotekstjänster ska fungera även under kris och höjd beredskap. Wagenius lyfter även att det är viktigt att bibliotekspersonalen fortsätter att stärka sina kunskaper inom medie- och informationskunnighet, MIK, för att kunna ta en aktiv roll i det psykologiska försvaret.

Tidigare kriser, såsom pandemin, har visat att biblioteken är centrala vid krissituationer.

– Vi är viktigare än vad vi kanske hade trott. Folkbiblioteken erbjuder grundläggande verktyg för informationsförsörjning och utgör en social infrastruktur där människor kan vara, mötas och skapa tillsammans, säger hon.

Samarbeten mellan bibliotekstyper är viktigt menar Wagenius, och lyfter hur centralt det är med kunskapsdelning i befintliga nätverk. Svensk biblioteksförenings Expertnätverk för bibliotekens roll i totalförsvaret är ett exempel på den typen av yta, men även Digiteket är en viktig resurs i sammanhanget.

– Jag tror också att den regionala biblioteksverksamheten, där jag själv jobbar, är en viktig länk mellan olika biblioteksformer och nivåer. Den behöver också klassas som samhällsviktig, annars finns en risk att vi placeras inom något helt annat i tider av höjd beredskap, säger Wagenius.

Mer om programpunkten

Utöver workshopen med Linda Wagenius och Anne Skoogh medverkar Viacheslav Mamon, bibliotekarie i Charkiev, Ukraina, som kommer att prata om att driva ett bibliotek när kriget kommer. Han deltar via länk. Camilla Hägerström, ABF Sjuhärad, kommer att prata om hur studieförbund arbetar med beredskap och hur biblioteken kan vara en samarbetspartner i det arbetet.