Biblioteksdagarna 2025

Biblioteksdagarna är årets stora evenemang för dig som jobbar med biblioteksverksamhet.

Anmälan

Nu kan du anmäla dig till Biblioteksdagarna, som anordnas 21–22 maj 2025 på Borås kongress.

Till anmälan

Konferenspriser:

Konferensavgifter inklusive moms

Ordinarie pris medlem: 6 250 kronor
Ordinarie pris ej medlem: 7 125 kronor
Student/pensionär: 3 500 kronor

Institutionella medlemmar i föreningen erhåller rabatt på deltagaravgiften i förhållande till antalet anställda. Vänligen kontakta info@svbib.se för information.

Anmälan till spår

Anmälan till spåren öppnar den 20 mars. Se programmet nedan.

Årets tema

Temat för Biblioteksdagarna 2025 är Tillbaka till framtiden!

För att arbeta framåt måste vi kunna titta bakåt och lära av historien. Vi gör några nedslag i tidigare konferenser för att se vad som har hänt sedan sist och om vi på så sätt kan hitta nya insikter inför framtiden. Och så firar vi att Svensk biblioteksförening fyller 25 år!

Medarrangörer

Biblioteksdagarna 2025 arrangeras i samarbete med Biblioteken i BoråsBorås Högskolebibliotek och Bibliotekshögskolan (Högskolan) i Borås.

Borås Stad är värdar för Biblioteksdagarnas middag.

Huvudsponsor

AJ Produkter är huvudsponsorer för Biblioteksdagarna 2025. AJ Produkter levererar möbler till så väl skolor, kontor som konferenser. Läs mer om AJ Produkter på deras webbplats.

Program Biblioteksdagarna 2025

Tisdag 20 maj

17:00

Välkomstmingel

Mingel på Borås stadsbibliotek med snittar och bubbel. Möjlighet att besöka och inspireras av barnens kulturrum ”Knacka på!” i biblioteket. Läs mer om verksamheten här. Under minglet spelar DJ Hannah Evensen musik.

Onsdag 21 maj

08:00

Registreringen öppnar

Du kan registrera dig på Borås kongress.

09:00

Välkommen till Biblioteksdagarna 2025

Invigning med tal av Helene Öberg, ordförande för Svensk biblioteksförening och Mats Tinnsten, rektor för Högskolan i Borås. Under invigningen delas hederspriset Det gyllene förstoringsglaset ut. 2025 års pris tilldelas folkbibliotekarien.

 

09:30

Biblioteken då, nu och i framtiden

Biblioteken har varit en konstant i Sverige i många år, samtidigt som de är i ständig förändring. Hur ser den utvecklingen egentligen ut, och vad kan vi lära oss av historien för att ta med in i framtiden?

Medverkar i samtalet gör Ann-Sofie Axelsson, bibliotekschef och prefekt, Vetenskapens kommunikation och lärande vid Chalmers tekniska högskola, Louise Limberg, professor emerita vid Bibliotekshögskolan i Borås och Barakat Aldammad, enhetschef på Örebro bibliotek.

10:00

V-Dem: Hur står det till med demokratin i världen?

25 år av demokratisk tillbakagång – och nu Trump? Demokratiinstitutet V-Dem, Varieties of Democracy, arbetar datadrivet för att så objektivt och nyanserat som möjligt mäta demokrati. V-Dem visar att demokrati är långt mer komplext än enbart fria val.

Staffan I. Lindberg är professor i statsvetenskap och föreståndare för V-Dem-institutet. Han forskar om demokrati och dess tillbakagång i världen, och leder varje år arbetet med den årliga ”Democracy Report” som har stor spridning över världen.

10:45

Fika

Tid för att besöka utställarområdet. Fika finns utanför kongressalen.

11:15

Hur står det till med biblioteken i Sverige?

Medverkande: Jonas Gilbert, bibliotekschef, Högskolan i Borås, Erik Peurell, expert inom folkbildning, bibliotek och kulturskola, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening.

12:00

Lunch

Sittande lunch på plan 1 på Borås kongress. Passa även på att besöka utställarområdet!

13:00

Valbara spår

Spår 1: MIK i teori och praktik

Ola Pilerot, professor och studierektor för forskarutbildning, Högskolan i Borås, ger en teoretisk introduktion till medie- och informationskunnighet (MIK).

Därefter genomförs ett samtal med tre bibliotekarier om hur de arbetar med MIK i praktiken i sina respektive verksamheter: Jenny Poncin, biträdande stadsbibliotekarie Stockholms stadsbibliotek, Hanna Frank, enhetschef Enheten informationskompetens, Universitetsbiblioteket, Karolinska Institutet, och Alva Franzon, bibliotekarie, Rosendalsgymnasiet, Uppsala kommun.

Emilié Sörberg, undervisande bibliotekarie på Arkitektur- och Samhällsbyggnadsbiblioteket vid Chalmers tekniska högskola, kommer att ge sitt perspektiv från högre utbildning om hur studenter uppskattar sin egen medie- och informationskunnighet.

Spåret avslutas med en workshop där du som deltagare får utbyta erfarenheter av att arbeta med MIK i din vardag, utifrån vilken kontext du är verksam i.

Spår 2: Biblioteken i en föränderlig värld

Stephen Wyber från IFLA presenterar organisationens ”Trend Report” för 2024 som syftar till att ge verktyg, inspiration, struktur och energi till bibliotekssektorn så att vi kan möta framtiden med optimism.

Anya Feltreuter, avdelningschef på Vallabiblioteket vid Linköpings universitetsbibliotek, presenterar de internationella biblioteksmanifesten.

Mikkel Christoffersen, operativ chef och politisk konsulent på Danmarks biblioteksförening, ger en introduktion till hur EU-medel kan användas för att finansiera verksamhet.

Spår 3: AI och bibliotek

Under spåret ges en introduktion till AI och biblioteksverksamhet. Du får även själv testa dina kunskaper i att känna igen AI-genererat material.

Mats Snäll, senior rådgivare på DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, kommer att presentera sina perspektiv på relationen mellan AI och bibliotek. 

15:30

The Atlas of New Librarianship – fifteen years later

2011 utkom boken ”The Atlas of New Librarianship”, där R. David Lankes utvecklade sina tankar om bibliotekarieskap. Snart femton år senare tittar Lankes tillbaka på vad han skrev då och reflekterar över vad som hänt sedan dess. Vad stämde, vad stämde inte, och finns det något nytt att säga? R. David Lankes deltar via länk.

16:30

Slut på det gemensamma programmet

Passa gärna på att besöka Textilmuseet tvärs över gatan, där din namnbricka ger gratis entré! Du kan också ta en promenad genom Borås och titta på den offentliga konsten.

19:00

Middag

Borås Stad är värd för Biblioteksdagarnas middag som äger rum på Borås kongress. Fördrink serveras klockan 19.00. Sittande middag klockan. 19.30.

Torsdag 22 maj

09:00

Samtal med läsambassadören

Läsambassadör Agnes Török för ett samtal om läsfrämjande arbete i dagens samhälle, framförallt med fokus på livelitteratur, ungas psykiska hälsa och läsning bortom storstäderna.

10:00

En spaning om framtidens bibliotek

Hur kommer framtidens bibliotek att se ut? Vad kommer att finnas kvar av det vi gör idag, och kan vi ens förutspå vilka nya roller, uppgifter och utseenden vår verksamhet kommer att ha om några år? Vi hör ett samtal som grundar sig i vad vi hört i programmet hittills och vad de medverkande själva reflekterat över i sin verksamhet.

Medverkande: Ossian Hall, Region Västernorrland, Linda Thorn, samordnare vid Avdelningen för biblioteksstöd på Uppsala universitetsbibliotek och Amira Sofie Sandin, forskare på barnbibliotek från Högskolan i Borås.

10:45

Möjlighet att besöka posterutställningen och utställarytan

Ta lite fika under tiden! Posteruställningen hittar du på Högskolebiblioteket mittemot Borås kongress.

12:00

Lunch

Sittande lunch på plan 1 på Borås kongress. Passa även på att besöka utställarområdet!

13:15

Valbara spår

Spår 4: Öppen vetenskap i en komplex värld

Gustaf Nelhans, biträdande professor i biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås, Erik Stattin, chef för Kungliga bibliotekets enhet för forskningssamverkan och Eric Luth, projektledare engagemang och påverkan, Wikimedia Sverige, pratar om öppen vetenskap och öppen publicering i dagens publiceringslandskap.

Aprile Clark, bibliotekarie vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet, presenterar hur de arbetar med att stötta forskare i processerna kring öppen publicering.

Johanna Lundström, bibliotekarie och forskningsdatasamordnare, Anna Lindh-biblioteket, håller en presentation om öppen vetenskap och främmande makt. Därefter öppnas samtalet upp för diskussioner och erfarenhetsutbyte om hur deltagarna själva tänker och arbetar med öppenhet i en orolig och mångfacetterad värld.

Spår 5: Behålla eller gallra? Mediestrategier för relevans och hållbarhet

Jenny Nilsson från Svensk biblioteksförening presenterar rapporten “Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag” som togs fram 2024.

Wolfgang Undorf, förste bibliotekarie, Kungliga biblioteket och sammankallande för arbetsgruppen inom Nationellt ramverk för bevarande och gallring, presenterar gruppens arbete på lärosätesbiblioteken. Därefter hålls en workshop om hur deltagarna arbetar med bevarande och gallring.

Spår 6: Om krisen kommer – bibliotekens roll i försvar och demokrati (FULLBOKAT!)

Viacheslav Mamon, bibliotekarie i Charkiev, Ukraina, pratar om att driva ett bibliotek när kriget kommer. Han deltar via länk.

Camilla Hägerström, projektledare på ABF Sjuhärad, är med och pratar om hur studieförbund arbetar med beredskap och hur biblioteken kan vara en samarbetspartner i det arbetet.

Linda Wagenius, biblioteksutvecklare och projektledare vid Almedalsbiblioteket och Anne Skoogh, skolbibliotekarie, håller workshop utifrån “Verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete”.

15:30

Bibliotek i samhället, hur har det sett ut, hur ser det ut, hur kommer det att se ut?

Huvudtalare Shannon Matterns talar om bibliotekens dåtid, nutid och framtid.

Shannon Mattern är professor i mediestudier och konsthistoria vid institutionen för film- och mediestudier vid University of Pennsylvania. I sin forskning fokuserar hon på arkiv, bibliotek och medieinfrastrukturer.

16:15

Avslutning

Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen sammanfattar och avslutar Biblioteksdagarna 2025.

16:30

Konferensen är slut

Medverkande

Sarit Monastyrski är moderator för Biblioteksdagarna 2025. Hon har en mångårig erfarenhet av att leda galor, moderera och leda samtal från scener och digitalt. Hennes röst har hörts i radion i över 30 år och hon har bland annat programlett några av Sveriges Radios största program – P4 Extra och Ring så spelar vi. I dag är hon programledare för Kvällspasset i P4 och Karlavagnen. Monastyrski valdes även till Boråsambassadör 2018.

Foto: Johnny Johansson, Kaneos Media.

David Lankes är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid University of Texas, Austin’s School of Information. Han har tilldelats priset Isadore Gilbert Mudge Award för framstående bidrag till biblioteks- och informationsvetenskap. Hans verk “The Atlas of New Librarianship” tilldelades 2012 utmärkelsen ABC-CLIO/Greenwood Award för bästa bok inom kategorin bibliotekslitteratur. 2011 höll han i en uppskattad föreläsning på Biblioteksdagarna, och nu följer han upp det med ett samtal om boken nästan femton år senare.

Foto: Privat.

Shannon Mattern är professor i mediestudier och konsthistoria vid institutionen för film- och mediestudier vid University of Pennsylvania. I sin forskning fokuserar hon på arkiv, bibliotek och medieinfrastrukturer. Hon är författare till verken “The New Downtown Library: Designing with Communities, Deep Mapping the Media City, Code and Clay, Data and Dirt: 5000 Years of Urban Media” samt “A City Is Not a Computer”Hon är även ordförande för styrelsen i Metropolitan New York Public Library Council, och under 2025 har hon tilldelats en forskningsplats vid Library of Congress.

Foto: Privat.

Hanna Frank är enhetschef på Karolinska institutets universitetsbibliotek. Hon leder en enhet med ansvar för bibliotekets arbete med undervisning i informationssökning, visualisering och sökuppdrag. Frank har drivit frågan om medie- och informationskunnighet, MIK, på Karolinska institutet, KI, vilket resulterat i att MIK blivit ett strategiskt område som ska inkluderas i alla KI:s utbildningsprogram.

Foto: Ulf Sirborn.

Louise Limberg är professor emerita i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås. Hon har forskat om samspel mellan informationssökning och lärande, där frågor om medie- och informationskunnighet utgjort ett nav. Under 1990-talet fanns hon bland pionjärerna för att etablera och utveckla ämnet biblioteks- och informationsvetenskap i Sverige.   

Foto: Suss Wilén.

Agnes Török är Sveriges läsambassadör 2024–2026. Török är en spoken word-poet, författare, dramatiker och teaterregissör. Hen är huvudlärare för det nystartade högskoleprogrammet Kulturskolepedagog: Scenpoesi och Berättande vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Török samskapar ofta litterära verk och projekt tillsammans med unga.

Foto: Susanne Kronholm.

Helene Öberg är ordförande för Svensk biblioteksförening och generalsekreterare för Prinsparets stiftelse.

Foto: Andrzej Olas.

Silvia Ernhagen är generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Foto: Andrzej Olas.

Jonas Gilbert är bibliotekschef vid Högskolan i Borås. 

Foto: Klaz Arvidsson.

Eric Luth är projektledare för engagemang och påverkan, Wikimedia Sverige, och nationell koordinator för Knowledge Rights 21-programmet.

Foto: Josefine Hellroth Larsson.

Jenny Poncin är biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm med ansvar för stadens 40 bibliotek.

Foto: Andreas Nur.

Erik Peurell är expert inom folkbildning, bibliotek och kulturskola vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).  

Foto: SKR.

Ola Pilerot är professor och studierektor för forskarutbildning vid institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås.

Foto: Högskolan i Borås.

Ann-Sofie Axelsson är prefekt för Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande på Chalmers och chef för Chalmers bibliotek. Hon har en bakgrund som forskare med fokus på digitaliseringens effekter på individ, organisation och samhälle. 

Foto: Torgil Störner.

Linda Wagenius jobbar som biblioteksutvecklare på Gotland och är även kontaktperson för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för biblioteks roll i totalförsvaret.

Foto: Privat.

Erik Stattin är chef för Kungliga bibliotekets, KB, enhet för forskningssamverkan. Han arbetar där med KB:s uppdrag om öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, och ledde KB:s arbete med regeringsuppdraget att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap som blev färdigt 2024.

Foto: Kungliga biblioteket.

Ossian Hall är bibliotekskonsulent vid den regionala biblioteksverksamheten i Västernorrland. Han arbetar framförallt med folkbibliotekens mediasamverkan, digitala utveckling och demokratiarbete. Han sitter som Svensk biblioteksförenings referensperson inom forskningsprojektet Mistra Environmental Communication och är Svensk kontaktperson för den nordiska temaveckan Week17 kring biblioteksarbete för att uppmärksamma och realisera Agenda2030. Han sitter sedan i år med i juryn för Bengt Hjelmqvists pris.

Foto: Carin Collén.

Stephen Wyber är chef för externa frågor på IFLA. Han och hans team arbetar med att se till att bibliotekens potential, värderingar och behov erkänns internationellt och att stödja påverkansarbete på regional, nationell och lokal nivå. Teamet arbetar bland annat med upphovsrätt, öppen tillgång, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och kulturarv. Under Biblioteksdagarna 2025 kommer Wyber att berätta om Trendrapporten från IFLA. Wyber höll en uppskattad föreläsning på Biblioteksdagarna 2023.

Foto: Privat.

Anne Skoogh är skolbibliotekarie på Internationella Engelska Skolan i Nacka Strand. Hon har länge arbetat inom den politiska sfären, men bestämde sig 2019 för att sadla om till bibliotekarie. 2023 tog hon examen från Högskolan i Borås och skrev tillsammans med Nina Brander Källman en uppsats med titeln ”Är vi redo? Folkbibliotekens roll i kristid”. 

Foto: Privat.

Gustaf Nelhans är biträdande professor vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås. Hans forskning rör bibliometriska indikatorer och vetenskaplig publicering. Han leder Data as Impact Lab, är nodkoordinator i Huminfra och deltar i ett forskningsutvärderingsprojekt för Energimyndigheten. Han har flera rådgivande uppdrag, bland annat som ledamot i Kungliga bibliotekets insynsråd och som tillförordnad ordförande för SUHFs arbetsgrupp för bibliometri.

Foto: Högskolan i Borås.

Johanna Lundström är bibliotekarie på Anna Lindh-biblioteket och samordnar Försvarshögskolans forskningsdatastöd.

Foto: Privat.

Jenny Nilsson är utredare på Svensk biblioteksförening.

Foto: Anna Diebitsch Antoni.

Alva Franzon är bibliotekarie och jobbar på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. 

Foto: Privat.

Wolfgang Undorf är förste bibliotekarie på Kungliga biblioteket och sammankallande för arbetsgruppen inom Nationellt ramverk för bevarande och gallring, presenterar gruppens arbete på lärosätesbiblioteken. Han är även ledamot i juryn för Collijnpriset.

Foto: Privat.

Viacheslav Mamon är chef för sektorn Utveckling av information och kultur vid forskningsbiblioteket Kharkiv Korolenko i Ukraina och styrelseledamot i Wikimedia Ukraine. Han jobbar med att främja öppen kunskap, lära människor att bidra till Wikipedia och andra projekt inom Wikimedia, samt att digitalisera boksamlingar och bevara dem under pågående krig.

Foto: Viktoria Braginskaya.

Aprile Clark är bibliotekarie vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Hon arbetar med forskarstöd med fokus på publicering, upphovsrätt och öppen vetenskap. 

Foto: Urban Göranson.

Barakat Aldammad är enhetschef på Örebro bibliotek och ledamot i styrelsen för Svensk biblioteksförening. Aldammad är även kontaktperson för Expertnätverket för arbete med mångspråk och nyanlända samt juryledamot för utmärkelsen Årets mobila bibliotek.

Foto: Andrzej Olas.

Emilié Sörberg är undervisande bibliotekarie på Arkitektur- och Samhällsbyggnadsbiblioteket vid Chalmers tekniska högskola.

Foto: Privat.

Linda Thorn är samordnare vid Avdelningen för biblioteksstöd på Uppsala universitetsbibliotek. Uppdraget innebär samordning av bibliotekets arbete kopplat till lokaler och platser; lokalförsörjning, lokalplanering, lokaladministration samt ombyggnader/renoveringar.

Foto: Magnus Hjalmarsson.

Amira Sofie Sandin, fil.dr, är forskare biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås. Hennes forskningsintressen handlar främst om barn- och ungdomsbibliotekens verksamheter och arbetsmetoder, barn och ungas fritids- och kulturvanor – exempelvis läsning, delaktighet och medieanvändning, samt kritiska perspektiv på forskningsmetoder. Amira Sofie har arbetat på Bibliotekshögskolan sedan 2010 och arbetade dessförinnan som barnbibliotekarie.

Medverkande

Staffan I. Lindberg är professor i statsvetenskap och föreståndare för V-Dem institutet. Han forskar om demokrati och dess tillbakagång i världen, och leder varje år arbetet med den årliga ”Democracy Report” som har stor spridning över världen.

Foto: Johan Wingborg.

Mats Snäll är senior rådgivare på DIGG, Myndigheten för digital förvaltning.

Foto: Privat.

Anya Feltreuter är avdelningschef på Vallabiblioteket vid Linköpings universitetsbibliotek samt ordförande för Bengt Hjelmqvists pris. Hon är även aktiv i inom IFLA som “standing committee member” i sektionen “Management and Marketing”.

Foto: Privat.

Mats Tinnsten är professor i maskinteknik och sedan 1 januari 2019 rektor på Högskolan i Borås. Högskolans vision lyder ”Tillsammans tar vi ansvar för framtiden. Genom profilering av utbildning och forskning gör vi skillnad.”

Foto: Suss Wilén.

Utställare

Under Biblioteksdagarna kan du besöka ett flertal utställare på Borås kongress. Följande utställare medverkar på Biblioteksdagarna 2025:

  • AJ produkter AB
  • Axiell Sverige AB
  • Bibliotheca a/s
  • BTJ Sverige AB
  • Clarivate Analytics (UK) Ltd
  • ILT inläsningstjänst
  • imCode Partner AB
  • Länsstyrelsen i Västra Götalands län
  • MTM, Myndigheten för tillgängliga Medier
  • Nexbib AB
  • Polarbibblo
  • Prinet AB
  • Qlosr Uppsala AB
  • Sofos Card Solutions AB
  • Systematic A/S
  • Vetenskapsrådet
  • Övertorneå Kommun

Kontakt

Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening

08-545 132 30

info@svbib.se

Josefine Hellroth Larsson

Josefine Hellroth Larsson

Projektledare och sakkunnig

josefine.hellroth.larsson@svbib.se