Digitala dialoger
Fördjupa dig i intressanta ämnen när det passar dig. I samtalsserien Digitala dialoger dyker vi ner i ämnen som öppen vetenskap, mediestrategiskt arbete och annat som ligger nära bibliotekssektorn.
Fördjupa dig i intressanta ämnen när det passar dig. I samtalsserien Digitala dialoger dyker vi ner i ämnen som öppen vetenskap, mediestrategiskt arbete och annat som ligger nära bibliotekssektorn.
Vad står egentligen på spel när det gäller e-boken på svenska bibliotek? I ett aktuellt samtal lyfter vi frågor om höga utlåningskostnader och varför läromedel ofta saknas som e-bok. Se samtalet om e-bokens framtid på biblioteken. Tillsammans med Anne Stigell, ledare för samverkanskansliet, Regionbibliotek Stockholm, Lotta Janson, bibliotekschef, Södertörns högskolebibliotek, Sara Bengtsson, bitr. bibliotekschef, Bibliotek Uppsala diskuterar vi även det kommande tillgänglighetsdirektivet och hur det påverkar biblioteken, Legimus och framtida krav från användare. Moderator: Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening.
– Vi ser mycket positivt på att frågan om allas möjlighet att läsa på sina villkor och tillgänglig läsning uppmärksammas och diskuteras. Precis som samtalet tar upp förändras och utvecklas förutsättningarna för tillgänglig läsning. Vi vill betona att vi även fortsatt kommer ta ett stort ansvar för att tillgodose den enskilda läsarens behov av tillgänglig läsning, säger Magnus Larsson, generaldirektör på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Han berättar även att MTM framöver kommer att ta hänsyn till marknadens tillgängliga e-böcker när det ska tas beslut om vad de ska ta fram. I de fall där marknadens e-bok inte räcker för läsarens tillgänglighetsbehov, eller där bibliotekstillgång till en universellt utformad e-bok inte är möjlig kommer MTM att ta ansvar för produktionen.
– Vi kommer även framöver att ta ansvar i rollen som kunskapscentrum och utveckla stöd till läsare och förmedlare av tillgängliga medier, så vi kommer att ha en viktig roll även i framtiden, säger Larsson.
Läs mer om verksamhetens utveckling, nya produktionsbeslut och aktuella regeringsuppdrag via mtm.se.
2022 spelade föreningen in ett poddavsnitt om e-medier på folkbiblioteken. Hur ser det ut i landet – har folkbiblioteken rätt förutsättningar för att hinna med i den tekniska utvecklingen? I poddavsnittet om e-medier på folkbiblioteken redogörs för vad som hänt sedan början av 2010-talet och vilka problem man träffat på.
I det senaste avsnittet av Digitala dialoger lyfter vi blicken mot USA, där biblioteken allt oftare hamnar i centrum av politiska och ideologiska konflikter. Vad händer när tillgången till kunskap ifrågasätts?
Medverkande är Silvia Ernhagen, generalsekretare för Svensk biblioteksförening, och Brit Stakston, mediestrateg och styrelseledamot i Svensk biblioteksförening. Tillsammans diskuterar de de utmaningar som amerikanska bibliotek står inför. Vill du stötta och läsa mer om de amerikanska biblioteken? Läs mer via American Library Associations webbplats.
I det här avsnittet av vår samtalsserie Digitala dialoger utforskar vi hur skolbibliotek, folkbibliotek och lärosätesbibliotek arbetar med medie- och informationskunnighet (MIK). Medverkande: Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening, Hanna Frank, enhetschef för enheten för informationskompetens på universitetsbiblioteket på Karolinska institutet, Alva Franzon, bibliotekarie på Rosendalsgymnasiet i Uppsala och Jenny Poncin, biträdande stadsbibliotekarie vid Stockholms stadsbibliotek.
I detta avsnitt av vår samtalsserie Digitala dialoger presenteras rapporten ”Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag”. Medverkande: Jonas Söderholm, lektor vid Högskolan i Borås och Jenny Nilsson, utredare på Svensk biblioteksförening. Här kan du läsa rapporten ”Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag”.
I detta avsnitt av vår samtalsserie Digitala dialoger diskuterar vi digitalisering av det tryckta kulturarvet. Medverkande: Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening, Karin Byström, samordnare för avdelning media och samlingar, Uppsala universitetsbibliotek, Moa Ranung, programledare, Riksantikvarieämbetet och Daniel Wadskog, avdelningschef, avdelningen för digitalisering Uppsala universitetsbibliotek. Här kan du läsa mer om digitalisering av kulturarvet.
I detta avsnitt av vår samtalsserie Digitala dialoger diskuterar vi öppen vetenskap. Medverkande: Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening, Jonas Malmborg, frilansande ekonomijournalist, Maria Hagardt, internationell samordnare, Vetenskap & Allmänhet och Erik Stattin, enhetschef, Kungliga biblioteket. Här kan du läsa mer om öppen vetenskap.