Vanliga frågor om våra expertnätverk

Som medlem i Svensk biblioteksförening kan du gå med i våra expertnätverk för att få möjlighet att diskutera, förkovra dig och dela erfarenheter. Du hittar vanliga frågor och svar om nätverken här på sidan. Vill du anmäla dig eller starta ett nytt nätverk? Kontakta oss på info@svbib.se.

Behöver jag vara expert för att gå med i ett nätverk? 

Nej, du behöver inte vara expert eller specialist. Du går med i ett nätverk för att du arbetar med de frågorna som nätverket handlar om. Eller helt enkelt för att du är intresserad av att följa med i diskussionerna och omvärldsbevakningen i nätverket. Tillsammans blir alla i nätverket experter! 

Jag vill starta ett expertnätverk! Hur gör jag? 

Det är fritt fram för dig som medlem att starta ett nätverk som är i linje med förenings stadgar. Det första du behöver göra är att sondera intresset för hur många som kan tänka sig vara intresserade av att ingå in en styrgrupp. En styrgrupp ska bestå av 3-5 personer. Har du kontakt med fler medlemmar som är intresserade är det bra, men behöver du hjälp att nå ut så kan vi på kansliet kommunicera efterlysningar i våra kanaler.När det finns en styrgrupp kommer ni överens om ett namn för expertnätverket och en beskrivning av vad ni ska arbeta med för frågor. Ni ska också utse vem i styrgruppen som ska vara den som har kontakt med föreningens kansli och medlemmarna. Här kan du hitta hur andra har formulerat sig.

Vad är en styrgrupp och vad gör den?

Styrgruppens uppgift är att vara den sammanhållande kraften för nätverkets kommunikation och mötesplanering. Det betyder inte att styrgruppen ska stå för allt arbete själva, var noga med att delegera uppgifter i nätverket om det blir mycket att göra. För att sitta med i en styrgrupp ska du vara beredd att arbeta med att kommunicera och lägga upp dokument i föreningens medlemsplattform Mina Grupper. Du ska ha kunskap om hur man sätter upp, kommunicerar och håller i ett möte i en digital mötesplattform, såsom Teams, Zoom eller Google Meetup.  

Vad gör styrgruppens kontaktperson?

Styrgruppens kontaktperson har kontakt med föreningens kansli och medlemmar som är intresserade av att gå med i, eller har frågor om, nätverket. Din bild och dina kontaktuppgifter publiceras på nätverkets webbsida. Att vara kontaktperson innebär inte att vara ensam ansvarig för nätverkets verksamhet och planering. Delegera till dina kollegor i styrgruppen och i hela nätverket om ni ska arrangera nätverksträffar eller andra kompetensutvecklingsinsatser. 

Vilka kostnader står föreningen för vid nätverksträffar?

Tre personer i styrgruppen eller de som arrangerar träffen kan få stöd för resor till nätverksträffar. Ni får gärna använda digitala möten i första hand för planering. Det är också bra att växla mellan att ha digitala och fysiska nätverksträffar. Ni kan ha två träffar per år där föreningen står för lunch, för- och eftermiddagsfika. Väljer ni en föreläsare står föreningen för ersättning enligt Sveriges Författarförbunds riktlinjer. Föreläsaren måste kunna fakturera oss. Om du är osäker på vad det innebär så kontakta oss innan du bokar föreläsare. 

Läs mer i checklistan för nätverksträffar.