I höstas invigdes ”Flow” på Ranagård i Halmstad – stadens första folkbibliotek med en tydlig inriktning på barn och unga. Med en integrerad ungdomsmiljö och ett brett utbud av aktiviteter ska Flow fungera som både bibliotek och mötesplats, en trygg plats där unga kan utforska, lära och utvecklas.

Namnet ”Flow” valdes genom en tävling där skolelever fick skicka in sina förslag. Målet är att skapa en inkluderande miljö som lockar barn och ungdomar till läsning, lärande och sociala aktiviteter.

– Vi vill erbjuda ungdomar en meningsfull fritid. Efter skolan kan de komma hit för att baka, spela tv-spel, pyssla eller vara i idrottshallen. Under eftermiddagarna är biblioteket öppet för allmänheten, och vi välkomnar både barn och deras viktiga vuxna. Både aktiviteter, bokutbud och inredning är anpassade för målgruppen 0–16 år, med särskild hänsyn till dem som har behov av lugn och ro, säger Mikaela Hellström, bibliotekspedagog och projektledare på Halmstads kommun.

En plats för alla

Under skoltid fungerar Flow som skolbibliotek, på eftermiddagar som barn- och ungdomsbibliotek och på kvällstid som en mötesplats för äldre ungdomar.

Mikaela Hellström, bibliotekspedagog och projektledare på Halmstads kommun.

– Den mest spännande delen är när mängder av ungdomar är här samtidigt som barnfamiljer. Men det fungerar väldigt bra. Ungdomarna har egna rum för aktiviteter som bakning, tv-spel och idrott, och i biblioteksrummet visar alla hänsyn. De yngre besökarna ser fram emot att själva få tillgång till fler delar av Flow när de blir äldre, säger Hellström.

En ny satsning på ungas behov

På Flow arbetar både bibliotekarier och ungdomscoacher, vilket gör det möjligt att kombinera traditionell biblioteksverksamhet med läsfrämjande aktiviteter inom fritidsverksamheten. Genom att ha trygga vuxna på plats som lär känna barnen och ungdomarna skapas en miljö där de kan växa och trivas.

Ett rum med saccosäckar.

– Barn och ungas behov har förändrats, och med Flow har vi fått en fantastisk möjlighet att möta dessa behov fullt ut. Flow är en central del av den satsningen – ett bibliotek och en mötesplats som är helt anpassad för barn och unga. Här kan vi erbjuda aktiviteter som stimulerar deras kreativitet, lärande och personliga utveckling, säger Hellström.

Hon lyfter fram en ökad medvetenhet inom biblioteksvärlden om vikten av att prioritera barn och unga som en särskild målgrupp.

Unikt initiativ i Halmstad

Historiskt sett har Halmstads folkbibliotek riktat sig till alla åldersgrupper, men någon renodlad satsning på barn och unga har inte funnits förrän nu. Flow har möjliggjort ett helt nytt sätt att arbeta, där flera förvaltningar har samarbetat för att skapa en unik verksamhet.

– Det här projektet har öppnat dörren för en samverkan vi inte haft tidigare. Vi har nu de rätta resurserna, den rätta platsen och ett växande intresse för att utveckla nya arbetssätt för att stödja barn och unga i Halmstad, säger Hellström.

Nu hoppas de ansvariga på att satsningen ska inspirera fler kommuner att utveckla liknande initiativ.

Från idé till verklighet – en intensiv resa

Arbetet har omfattat allt från kommunalt samarbete och workshops med unga, till inköp och rekrytering av personal.

– Det har varit en intensiv men fantastisk resa. Vi har hela tiden haft ett tydligt mål: att skapa en trygg och inspirerande plats där barn och ungdomar kan vara sig själva, upptäcka litteraturens värld och utvecklas på sina egna villkor. Att ta Flow från idé till verklighet har varit en lärorik och utmanande process, säger Hellström.

Bild på ett rum med ett långbord i mitten och en hbtq-flagga.

Vägen dit har dock inte varit utan utmaningar. Beslut som togs för flera år sedan har behövt anpassas till dagens behov, gemensamma ytor har krävt flexibilitet och samordningen mellan olika förvaltningar har varit en komplex process.

– Projektets omfattning och tidspress har gjort att vi hela tiden behövt hitta kreativa lösningar. Det har krävts nya arbetssätt och en vilja att testa oss fram, och vi kommer fortsätta att utveckla verksamheten även framöver, säger Hellström.

Positiv respons och framtidsplaner

Mottagandet av Flow har varit överväldigande positivt. Biblioteket har lockat fler unga än de ansvariga kunnat drömma om, och många ungdomar uttrycker tacksamhet över att ha en plats att gå till på sin fritid.

– Besökare beskriver biblioteket som mysigt, med en ”vardagsrumskänsla” och ett lyxigt utbud av nya böcker, säger Hellström.

Eftersom Ranagårdsskolan har en anpassad grundskola har Flow även infört ”Funkisöppet” en eftermiddag i veckan, inspirerat av andra ungdomsverksamheter och fritidsgårdar.

– Barn och unga med funktionsnedsättning är en grupp som ofta saknar en meningsfull fritid, så det kändes extra viktigt att skapa något för dem. De ungdomarna fick även välja temat på vårt sinnesrum, och de valde skogstemat som vi nu har, säger Hellström.

Med Flow har Halmstad tagit ett nytt steg i arbetet för att stärka barns och ungas möjligheter till kultur, läsning och gemenskap. Framtiden får utvisa om fler kommuner följer efter och satsar på liknande mötesplatser.

Foto: Tove Lindberg.