Under Biblioteksdagarna 2024 kommer Jennie Larsson och Anna Nyman, som arbetar på Digiteket, att dela med sig av sina bästa tips för effektiv omvärldsbevakning. De kommer att pratar om hur de samlar in, sorterar och bedömer olika källor i flödet av information på nätet, i sociala medier och i nyhetsbrev.
Jennie Larsson jobbar som redaktionsansvarig för Digiteket. Hon är utbildad journalist och har även jobbat som kommunikatör och projektledare. Anna Nyman arbetar som utvecklingssekreterare med redaktionellt uppdrag på Digiteket, med särskilt fokus på läsfrämjande.
– Vi tänker att det handlar om såväl träning som vilja och behov. Vi behöver omvärldsbevaka för att hitta relevant material till Digiteket och vara uppdaterade kring vad som pågår. I grund och botten handlar det väl också om ett brett samhällsintresse och en nyfikenhet på omvärlden som har lett oss till de yrkesroller vi har idag, säger Larsson och Nyman.
Varför är det viktigt med omvärldsbevakning?
– Omvärldsbevakning handlar i hög grad om att sätta sig själv och sin verksamhet i ett sammanhang. Och även om att förstå sin roll i samhället. Hur ser andra på vår verksamhet? Det handlar i hög grad också om att hitta vägar till kunskap. Det kan handla om såväl aktuell forskning och möjligheter till kompetensutveckling som nya verktyg. Omvärldsbevakning bidrar också med inspiration och kan ge en överblick kring vad som är på gång, såsom aktuella evenemang och koll på vilka andra aktörer som finns inom fältet. Det kan leda till nya idéer och utökade kontaktnät som i sin tur kan leda till en mängd spännande saker!
Varför ska man komma och lyssna på er?
– Om man vill få tips på hur man strukturera sin omvärldsbevakning och uppslag till vad man kan få ut av den.
Vad hoppas ni på att deltagarna ska ta med sig efter att ha lyssnat på er?
– Ett och annat värdefullt tips som de kan använda i sin egen arbetsvardag. Förhoppningsvis kan de även ta med sig inspiration till sina kollegor som inte besöker Biblioteksdagarna.