Det började som en ”Corona-grej” men nu har utebibblan blivit en etablerad del av rasterna på Enbacksskolan i Tensta. Bakom idén ligger skolbibliotekarien Cilla Dalén.
Två dagar i veckan tar hon sin vagn och lilla pall och sätter sig på skolgården i 45 minuter, då är det lågstadiet och en del av mellanstadiet som har rast. Vagnen är en gammal matvagn som Dalén har satt vaxduk på, det hänger också 15 sittlappar på och pallen är en liten barnpall som skulle kastas. På vagnen finns lästräningsböcker, en back med bilderböcker, några faktaböcker och enstaka tjockare skönlitterära böcker och så senaste exemplaren av de tidningar skolan prenumererar på.
– Jag byter ut böckerna på vagnen med några veckors mellanrum. Om det regnar eller snöar får böckerna stanna inne, i stället tar jag med lite inplastat material ut. Det är sidor ur Kamratposten, lästräningskort från Legilexi, rörelseord som elever hittat på, sönderskurna inplastade gåtböcker, sagoböcker med mera. Är det kallare än minus fem grader ställer jag in. Eleverna måste ju ta av sig vantarna när de ska hålla på med böckerna, säger Dalén.
Eleverna lånar inte böckerna från utebibblan, de bara läser i stunden. Idén fick Dalén under pandemin och nu, tre år senare, fortsätter utebibblan att vara en del av rasterna.
– Jag sitter där på min lilla pall och har det bra. Eleverna kommer skuttande och snackar lite, kollar på böckerna och vissa elever tar en bok och en sittlapp och sitter och läser. Många läser tillsammans med kompisar, de pratar, ljudar, spekulerar och umgås med böckerna på ett kravlöst och trevligt sätt. Några sitter ensamma försjunkna i en bok eller en tidning. De flesta sitter och läser ungefär tio minuter, någon enstaka hela rasten, säger Dalén.
2018 fick Dalén Greta Renborgs pris för god marknadsföring av Svensk biblioteksförening och har även fått Svenska Akademiens bibliotekariepris samt Ingvar Lundbergpriset.
– Det var först en Corona-grej men jag har fortsatt eftersom det var så positivt. Lågstadiet träffar jag annars bara under lektionstid och då är det mycket på en gång. Här hinner jag prata med eleverna och de kan läsa bara som de vill utan krav på att låna lämpliga böcker eller prestera något annat. De kan leka att de läser också, det är helt okej och bra. Vi vill så mycket med våra barn nuförtiden – här får de både frisk luft, rörelse och läsning under samma rast, säger hon.
Vad har du för tips och råd till de som också vill starta en egen ”utebibblan”?
– Varma kläder till dig själv, sittlappar så eleverna inte blir blöta eller kalla om rumpan och sedan är det bara att köra på.
Foto: Cilla Dalén.