Under Källkritikens dag den 13 mars kommer Internetstiftelsen att lansera en ny rapport om temat källkritik. De kommer även att anordna ett evenemang där ledande experter och forskare belyser källkritikens roll i vår komplexa, digitala samtid.
– Siffror från den nya rapporten visar att digital källkritik är en utmaning för många svenskar, framför allt på sociala medier. Användandet av, och kunskapen om, digitala källkritiska verktyg är fortfarande ganska låg. Dessutom finns det tillfällen och situationer där vi försöker använda källkritik som en väg framåt, men där det kanske inte fungerar riktigt, till exempel när politiker omvandlar fakta till åsikter eller när viljan att tillhöra en grupp trumfar sanningen, säger Björn Appelgren som är folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen.
Under det digitala evenemanget får deltagarna möjlighet att utforska utmaningarna och möjligheterna med digital källkritik. Samtidigt erbjuds konkreta verktyg och nya perspektiv för att navigera i dagens informationsflöde.
– Det övergripande syftet med evenemanget är att förmedla källkritiska kunskaper samt nya insikter och perspektiv på källkritik i den digitala informationsmiljön. Programmet tar sig an digital källkritik ur flera olika vinklar med den gemensamma frågeställningen: När fungerar den digitala källkritiken? säger Appelgren.
Talarna
Bland höjdpunkterna i programmet finns en rad insikter och perspektiv som belyser källkritikens roll i dagens digitala samhälle. En av talarna är Jutta Haider som är professor i biblioteks- och informationsvetenskap. Hon forskar, skriver och undervisar om källkritik i dagens datafierade och polariserade samhälle och om hur meningsskapande om miljöfrågor omformas genom kommersiella algoritmer och Generativ AI. Ytterligare en talare är Thomas Nygren, professor i didaktik med inriktning mot historia och samhällskunskap vid Uppsala universitet. Han forskar om utbildning om och med AI i skolan, internationell förståelse, historiskt tänkande, digital kompetens, kritiskt tänkande och mänskliga rättigheter. Nygren har även medverkat på Svensk biblioteksförening årliga konferens Biblioteksdagarna, där han har talat om sin forskning som bland annat visar att väldigt många har svårt att kritiskt granska digitala nyheter.
Evenemanget
Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till alla som arbetar med eller är intresserade av digital källkritik, informationskunnighet och det moderna informationssamhället.
– Vi hoppas att deltagarna ska få en större förståelse för den digitala informationsmiljön som vi har idag och bli bättre rustade för att verka i den. Eftersom programmet närmar sig källkritik från så många olika håll tror vi att det kommer finnas något för alla som intresserar sig för frågan, säger Appelgren.