Härnösands bibliotek är en av parterna i det internationella projektet The Resilient Communities Learning Platform (RESCOM), som syftar till att stärka samhällens motståndskraft i Ukraina, Moldavien och Östersjöregionen. Projektet, som pågår fram till slutet av 2025, fokuserar på social och kulturell resiliens i tider av kris och krig.
RESCOM:s mål är att skapa ett forum där lokala och regionala aktörer samt myndigheter kan dela kunskap och erfarenheter för att gemensamt utveckla strategier som stärker samhällens förmåga att hantera kriser. Det omfattar allt från akuta krissituationer till långsiktigt arbete för social och kulturell hållbarhet.
– Vi på Härnösands bibliotek vill vara aktiva när det kommer till beredskapsarbete. Vi ser att biblioteket har en central roll i att tillhandahålla och förmedla information, vara en levande plats för demokrati, men även en plats för samvaro som bidrar till känsla av sammanhang. Allt detta är av stor vikt för ökade förutsättningar för motståndskraft och resiliens i ett samhälle. Kulturens roll som välgörande faktor tror vi skarpt på. Utifrån detta perspektiv såg vi det som mycket givande för oss att delta i detta projekt. Utifrån de krig och kriser som vi bevittnar just nu i världen ser vi vikten av att ta vårt ansvar i att arbeta med beredskap i dess breda bemärkelse, och frågan blir än mer viktig och aktuell, säger Liene Abens, biblioteksassistent, och Judith van Weelie, bibliotekspedagog.
Motståndskraft i fokus
Projektet, som löper från september 2024 till december 2025, är ett systerinitiativ till BSR Cultural Pearls, som leds av Council of the Baltic Sea States (CBSS). Genom samarbetet vill parterna i RESCOM bidra till att skapa starkare och mer motståndskraftiga samhällen i regionen. Härnösands biblioteks deltagande är en viktig del av projektet, där bibliotekets roll som kunskaps- och kulturinstitution kan bidra till både lokalt och internationellt erfarenhetsutbyte.
– Vi hoppas på att få ta del av samt dela erfarenheter och kunskap med övriga projektdeltagare samt få sprida detta vidare både under projektets gång och efteråt. Vi önskar att den samlade erfarenheten fortsatt får leva vidare utanför projektet och förhoppningsvis kan leda till ökad samverkan och stärkt resiliens både i det lilla och i det stora, säger de.
Målet är erfarenhet och kunskap
Bibliotekets fokus kommer ligga på att lyfta kulturens roll som en viktig faktor i ett motståndskraftigt samhälle och bibliotek som samhällsviktig plats utifrån demokrati, information och åsiktsfrihet. Genom detta hoppas de på att kunna främja lokalsamhällets känsla av samhörighet och därmed öka beredskapen.
– Målet med vårt deltagande är att utbyta erfarenheter och kunskap. Att vi gemensamt med övriga partners förbereder material för de rundabordssamtal, med specifika teman kring befolkningens motståndskraft och hur vi som kommunala aktörer kan verka för att stärka den, skapa förutsättningar etcetera. Vi kommer delta vid rundabordssamtalen, bidra till sammanfattningar av slutsatser och rekommendationer samt slutligen bidra till informationsspridning i Sverige, säger de.
Projektet finansieras av Svenska Institutet (SI).
Här kan du läsa mer om projektet och Härnösands bibliotek.
Fotograf: Lars Forsberg.