Under februari utökade Kulturförvaltningen öppettiderna på åtta folkbibliotek i Göteborgs ytterområden. Syftet är att fler göteborgare ska kunna besöka biblioteken på tider som passar dem – främst kvällar och helger.
De berörda biblioteken finns i Angered, Hammarkullen, Hjällbo, Bergsjön, Kortedala, Backa, Biskopsgården och Opaltorget. Besöksstatistiken i dessa områden har ännu inte återhämtat sig till nivåerna före pandemin, och biblioteken vill säkerställa att lokalerna nyttjas maximalt.
– Vi har få bibliotek som är öppna på helger i dessa områden. Ökad tillgänglighet är viktig för bibliotekens läsfrämjande och demokratistärkande arbete, och vi vill nå fler besökare på tider som passar dem, säger Annika Cross, verksamhetschef för Göteborgs bibliotek och kulturhus.
Invånarnas behov styr utvecklingen
Beslutet att utöka bibliotekens öppettider baserades på användarundersökningar som visade en tydlig efterfrågan på längre öppettider, särskilt under vardagskvällar och helger. Förutom invånarundersökningar genomfördes även djupgående analyser av utlån och besöksfrekvenser. Genom att studera statistik per timme och årstid fick de en mer detaljerad bild av användarnas beteendemönster, vilket låg till grund för det slutliga beslutet.
– Undersökningarna visar att både barn, unga, vuxna och äldre vill ha öppna bibliotek på kvällstid och helger. Vi har också haft en nära dialog med medarbetare och chefer, det fanns en samsyn i användarnas behov och möjligheter som utökade öppettider bidrar med för användarna, säger Cross.
Det var ett politiskt uppdrag från Kulturnämnden som kulturförvaltningen fick om att se över och utöka bibliotekens öppettider. Dessa fastställdes också av kulturnämnden.
– Utifrån nämndens uppdrag gick vi, avdelningen Bibliotek och Kulturhus, vidare med fördjupade undersökningar, vilket senare resulterade i utökade öppettider på de åtta biblioteken, samtliga belägna i områden med socioekonomiska utmaningar, säger Cross.
En viktig satsning för områden med socioekonomiska utmaningar
Satsningen ligger i linje med Göteborgs stads mål att bryta segregationen och stärka tillgången till samhällsservice i områden med socioekonomiska utmaningar. Biblioteken har en viktig roll i dessa stadsdelar, både som mötesplatser och kunskapscentrum.
– Biblioteken är trygga platser där människor i alla åldrar kan läsa, studera, låna böcker och ta del av kultur. Genom att öka tillgängligheten vill vi minska social isolering och främja inkludering, säger Cross.
Utöver de bemannade öppettiderna införs även självservice på vissa bibliotek, vilket innebär att besökare kan utföra ärenden som lån och återlämning utan personal på plats.
– Vi ser att självservice fungerar väl på exempelvis Härlanda/Örgryte bibliotek. Därför testar vi nu detta även på Angereds och Bergsjöns bibliotek, säger Cross.
Blickar framåt
Under hösten 2025 planerar Kulturförvaltningen att göra en översyn av öppettider på fler bibliotek i Göteborg.
– Vi kommer att analysera hur förändringarna faller ut och om det finns behov av att utöka satsningen till fler bibliotek, säger Cross.
Den här satsningen markerar ett steg mot ökad tillgänglighet och en stärkt biblioteksverksamhet i Göteborg – för alla invånare, på tider som passar dem.
Fotograf: Jovanna Radic Eriksson.