Mötesplats Profession – Forskning 2024
Konferensen Mötesplats Profession – Forskning vill främja kontakt och erfarenhetsutbyte mellan utbildning, forskning och biblioteksverksamhet.
Konferensen Mötesplats Profession – Forskning vill främja kontakt och erfarenhetsutbyte mellan utbildning, forskning och biblioteksverksamhet.
Konferensen anordnas i Lund den 14–15 november 2024 och årets tema är ”Uppdrag demokrati – fri information, möten och läsning i en polariserad tid”. Sista anmälningsdag är 13 oktober!
Arrangörer: Svensk biblioteksförening i samarbete med Lunds universitet och Högskolan i Borås.
Plats: Lux entréplan, ingång Norra foajén.
Ta en sallad och registrera dig för årets Mötesplats Profession – Forskning!
Plats: Lux Aula övre, C116.
Konferensens moderator Lisa Engström, universitetslektor vid Lunds universitet samt Erik Renström, rektor vid Lunds universitet och Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening, hälsar välkommen till konferensen.
Plats: Lux Aula övre, C116
Vår förståelse av teknik färgar vårt handlingsutrymme. Genom att tala om teknik med andra ord kan vi också använda den på nya sätt, vilket är en fråga om både deltagande och demokrati. Biblioteken, från det lilla skolbiblioteket till det stora universitetsbiblioteket, har en central roll i detta arbete.
Nina Wormbs är professor i teknikhistoria på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och har forskat om mediehistoria och digitalisering.
Här kan du läsa mer om Nina Wormbs.
Mat och dryck
I konferensen ingår lunch dag 1 (matig sallad) och lunch dag 2 (wraps), fika båda dagarna, och gemensam middag under kvällen 14 november. All mat som serveras under konferensen är vegetarisk.
Frågor kring anmälan
Om du har några frågor kring din anmälan, kontakta Maria Bergendal, maria.bergendal@svbib.se
Observera att anmälan är bindande.
Grand Hotel
Antal rum: 83
Adress: Bantorget 1, 229 29 Lund
Telefonnummer: 046-280 61 00
Hemsida: https://www.grandilund.se
Hotell Lundia
Antal rum: 97
Adress: Knut Den Stores Gata 2, 222 21 Lund
Telefonnummer: 046-280 65 00
Hemsida: https://www.lundia.se
Bishop’s Arms
Antal rum: 39
Adress: Sankt Petri kyrkogata 7, 222 21 Lund
Telefonnummer: 046-14 90 80
Hemsida: https://www.bishopsarms.com/vara-hotell/lund/
Hotell Concordia
Antal rum: 60
Adress: Stеlbrogatan 1
222 24 Lund
Telefonnummer: 046-13 50 50
Hemsida: https://www.concordia.se/
I mitten av november hölls konferensen Mötesplats Profession – Forskning i Lund. Vi filmade våra huvudtalare, Hanna Carlsson, docent och lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet och Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Du kan nu se deras föreläsning via den här sidan.
Nina Wormbs är professor i teknikhistoria på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och har forskat om mediehistoria och digitalisering. Hon har intresserat sig särskilt för det digitalas teknikpolitik och det offentliga samtalet om teknik. På senare år har hon ägnat sig åt hur vi resonerar om våra egna handlingar i relation till klimatförändringarna. I våras kom den populärvetenskapliga boken ”Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning”, skriven tillsammans med Maria Wolrath Söderberg. Nina Wormbs är en aktiv skribent och debattör och stående krönikör i Sveriges Radios aktualitetsprogram Godmorgon Världen!
Hanna Carlsson är docent och lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon forskar om bibliotekspolitik och kulturpolitisk styrning med särskilt fokus på folkbibliotekets demokratiska uppdrag, institutionens utveckling och förmåga att möta aktuella samhällsutmaningar. Hon kommer bland annat att prata om bibliotekens ansvar under politisk oro under rubriken ”Biblioteken, demokratin och kulturkriget. Om bibliotekens ansvar och aktörsskap i en tid av politisk turbulens”.
Lisa Engström är moderator för konferensen. Engström är lektor i biblioteks- och informationsstudier vid Lunds universitet och forskar om folkbibliotekets samhälleliga och demokratiska roll. Hon är särskild intresserad av hur ojämlikhet och maktrelationer påverkar denna roll.
Olof Sundin är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet. Sundin kommer att prata om hur så kallad generativ AI, till exempel ChatGPT, utmanar grundläggande förutsättningar för källkritik. Han forskar om digitala kulturer, sökmotorer samt medie- och informationskunnighet. I hans forskning tar han utgångspunkt i de enorma utmaningar samhället står inför avseende informationens individualisering, fragmentering, emotionalisering och en minskad tillit.
Konferensen Mötesplats Profession – Forskning vill främja kontakt och erfarenhetsutbyte mellan utbildning, forskning och biblioteksverksamhet. På den här sidan finns information om hur du skickar in ditt bidrag och i nästa steg utvecklar ditt abstract till ett färdigt paper. Temat för årets konferens är ”Uppdrag demokrati – fri information, möten och läsning i en polariserad tid”.
Vill du presentera något intressant för biblioteksvärlden? Kanske har du erfarenheter från ett utvecklingsprojekt, utredningsarbete eller aktuell forskning? Vi välkomnar bidrag från alla delar av biblioteksfältet!
Steg 1 – Ett abstract som sammanfattar bidragets innehåll
Senast 4 juni 2024
Vi kräver inte bidrag av formellt vetenskaplig karaktär, men texten bör omfatta följande:
Problemformulering
Redogörelse för metod
Resultat och diskussion
Referenser
Sänd ditt abstract (300–500 ord) i pdf-format till motesplats-papers@hb.se
Kom ihåg att ange ditt namn, vilken organisation du tillhör, samt din e-postadress!
En konferenskommitté granskar de inkomna anmälningarna och väljer ut de abstracts som i nästa steg utvecklas till hela papers. Senast 16 juni 2024 lämnas skriftligt besked om medverkan.
Steg 2 – Utveckling och inlämning av paper
Senast 16 oktober 2024
När ditt bidrag har antagits utvecklar du ditt abstract till ett konferenspaper. Notera följande:
Använd denna mall för att utforma ditt bidrag korrekt. Den första sidan innehåller uppgifter om bidragets titel, författarnamn, organisation samt e-postadress. Sist i mallen placeras en kort författarpresentation.
Ditt paper bör innehålla problemformulering, metod/genomförande, resultat och diskussion samt en referensförteckning.
Rekommenderad omfattning: 2000–3000 ord (ca 4–6 A4-sidor).
Namnge filen enligt följande: författarens/nas efternamn_datum, exempelvis ”andersson_hoseini_241007”.
Sänd ditt bidrag i Pdf-format till: motesplats-papers@hb.se
Bidragen kommer, efter författarnas godkännande, att publiceras i en samlingsvolym av Svensk biblioteksförening. Efter konferensen har du möjlighet att bearbeta ditt paper inför publicering. Deadline inför publicering: 2 december 2024. Mejla ditt färdiga och korrekturlästa paper till ovanstående e-postadress.
Steg 3 – presentation av paper på konferensen
14–15 november 2024
Varje paper presenteras vid konferensen av 1-3 deltagare. Presentationen ska vara max 20 minuter lång (därefter finns 10 minuter ytterligare för frågor). Observera att vi endast bjuder på en (1) konferensavgift per konferenspaper.