Välkommen till den årliga nätverksträffen med Expertnätverket för verksamhetsutveckling! Träffen sker både digitalt via Zoom och på plats i Svensk biblioteksförenings lokaler i Stockholm.
Vi kommer att få lyssna, diskutera och dela våra erfarenheter från lunch till lunch 10–11 april. Punkterna på agendan handlar om samverkan, kompetensförsörjning, mål och uppföljning, goda exempel och lärdomar av verksamhetsutveckling.
Delta digitalt: Via Zoom. Länk skickas innan mötet till anmälda deltagare.
Program
Torsdag 10 april 2025
11:45 Registrering för dem som är på plats fysiskt
12.00 Mingellunch
12.45 Zoomrummet öppnas. Registrering.
13.00 Hej och välkomna!
Linnéa Forslund, kontaktperson för nätverket, om praktikaliteter runt dagen och en presentation av samordningsgruppen. Introduktion till innehållet av årets nätverksdagar.
13:15 Biblioteket som relationsbyggare idag och imorgon- workshop
Ofta behöver bibliotek arbeta relationsbyggande och samverka med andra aktörer för att nå sina mål eller tackla samhällsutmaningar. Bibliotek kan ha olika förutsättningar och uppdrag men gynnas ofta av samverkan. Här leder Myndigheten för ungdoms- och civilsamverkansfrågor (MUCF) en workshop där vi får bekanta oss med, och testa, deras samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället. Det kan vara ett värdefullt verktyg för att stärka bibliotekets roll som relationsbyggare.
Lästips: Digitekets kurs om samverkan.
14:20 Fika
14:40 Fortsättning workshop
15.40 Sammanfattning av dagen
16.00 Beräknat slut på första dagen
Fredag 11 april 2025
08:30 Samling på föreningens kansli. Zoomrummet öppnar samtidigt.
Sammanfattning av gårdagen och programmet för idag.
08:45 Kompetensförsörjning och verksamhetsutveckling – hänger det ihop?
En presentation om hur Linköpings UB jobbar med verksamhets- och kompetensanalys och hur det utgör en grund för verksamhetsutveckling. Efterföljande diskussion.
09:30 Fika
09:50 Testa på metoder för verksamhetsutveckling
Vi testar utvalda metodmallar från Innovationsguiden och Library Toolkit genom att arbeta med ett fiktivt case. Vi jobbar i mindre grupper och varje grupp får välja ett case om antingen artificiell intelligens, samverkan eller social oro på bibliotek.
11:00 Exempel från medlemmarna
Sten Ivarsson, Mediateksamordnare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg inleder med två exempel på relationsskapande arbete mellan lärare och elever genom två levande utställningar. Därefter delar vi in oss i mindre grupper där vi delar erfarenheter av samverkan. När har det gått bra, när har det gått mindre bra och varför det blev så.
11:30 Sammanfattning av dagarna
11:45 Beräknat avslut
Anmälningsinformation
- Anmäl dig senast den 2 april.
- Begränsat antal deltagare (max 35 på kansliet, max 100 på Zoom).
- Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening eller anmäld som representant i nätverket för institutionell medlem – Bli medlem här.
Kontaktperson för nätverksträffen: Linnéa Forslund (linnea.forslund@jarfalla.se)
Anmälan via medlemssidan
Svensk biblioteksförening använder medlemssidan för kommunikation och anmälningar till evenemang. När du trycker på knappen Till anmälan nedan, kommer du till medlemssidan. Om det är första gången du loggar in behöver du först klicka på ”Glömt lösenord”. När du har loggat in väljer du ”Kommande evenemang” och anmäler dig. Kontakta info@svbib.se om du har några frågor om inloggningen. Kom ihåg att du endast kan skapa lösenord med den e-postadress du anmält till föreningens medlemsregister.